e-Exercise Artrose

Het programma e-Exercise Artrose is ontwikkeld met als doel dat mensen met knie en heup artrose actief blijven, ondanks de klachten die gepaard gaan met artrose.

e-Exercise Artrose is een 12 weken durende blended beweeg-interventie waarin de voordelen van een app gecombineerd worden met de voordelen van begeleiding door een fysio- of oefentherapeut.

De therapeut kan in zijn beheerportaal een account voor de MijnZorgApp aanmaken en de therapeut en cliënt stellen het programma zo in, dat de app gepersonaliseerde opdrachten geeft. Het programma bestaat uit 3 modules:

1. Informatie-module: wekelijks krijgen cliënten een nieuwe informatie tekst en –video over artrose en hoe daar mee om te gaan.
  2. Beweeg-module: cliënten werken naar een persoonlijk beweegdoel toe, dit kan onder andere door een gradueel opbouwschema te volgen dat gebaseerd is op de principes van graded activity.
  3. Oefen-module: cliënten zien in de app de oefeningen die de fysiotherapeut heeft voorgeschreven, ze kunnen in een filmpje terugzien hoe de oefening uitgevoerd moet worden.

De therapeut speelt een belangrijke rol in dit traject, maar tijdens het e-Exercise Artrose onderzoek, hebben we gezien dat mensen met artrose ook iets minder vaak naar de praktijk kunnen komen, zonder dat het behandeltraject verliest aan kwaliteit.

Concreet betekent dit dat mensen tijdens het 12 weken durende programma gemiddeld zo’n vijf keer bij de fysio- of oefentherapeut komen. Bij sommige cliënten zal dit aantal wat hoger liggen, bij anderen wat lager.

Kijkend naar de meest recente KNGF Artrose Richtlijn voor Heup en Knie past e-Exercise goed bij indicatie 2. Ook bij indicatie 3 kan e-Exercise ingezet worden, maar dan zal de begeleiding door de fysio- of oefentherapeut mogelijk wat intensiever zijn.